Vytrvať v Kristovej pravde

Príspevky v tejto knihe predstavujú odpovede piatich kardinálov Katolíckej cirkvi a ďalších štyroch odborníkov na knihu Evanjelium rodiny, vydanú v minulom roku kardinálom Walterom Kasperom.

Ide o jeho prednášku na mimoriadnom konzistóriu kardinálov, ktorého centrálnym bodom bola príprava dvoch zhromaždení Biskupskej synody zvolaných pápežom Františkom na rok 2014 a 2015 na tému „Pastoračné výzvy týkajúce sa rodiny v kontexte evanjelizácie.“

Kardinál Kasper vo svojej prednáške navrhol zmenu v doktríne a sviatostnej disciplíne Cirkvi, ktorá by v obmedzených prípadoch umožňovala rozvedeným a civilne znovuzosobášeným katolíkom po uplynutí obdobia pokánia prijímať Eucharistiu. Kardinál sa pritom odvoláva na prax prvotnej Cirkvi a na zaužívanú východnú tradíciu pravoslávnych aplikovať v prípade rozvedených osôb milosrdný prístup, na základe formuly, nazývanej u pravoslávnych oikonomia, vďaka ktorej sú druhé sobáše „tolerované“.

Podľa W. Kaspera má kniha poskytnúť „teologický základ“ pre následnú diskusiu. Cieľom tejto publikácie je odpovedať na jeho pozvanie do ďalšej diskusie.