Zatiaľ žiadne komentáre

Před zlatníkovým krámkem

Pred zlatnikovym kramkem_fullMeditace o svátosti manželství místy přecházejíci v drama *

Dielo Karola Wojtyłu Před zlatníkovým krámkem (Pred zlatníctvom) je poetická dráma v troch častiach, ktorej hlavnou myšlienkou je meditácia o sviatosti manželstva. Ide o príbeh troch párov, ktoré sa stretávajú pred klenotníctvom. Mladí ľudia premýšľajú o spoločnej budúcnosti, ďalší spomínajú na minulosť a pri pohľade na prstene uvažujú, čo zostalo zo starých citov…

Príbehy v knihe Před zlatníkovým krámkem slúžia na preukázanie, že posvätné puto manželskej lásky tvárou v tvár k Bohu je odrazom jeho lásky k ľuďom. Táto dráma je poetickým spracovaním Wojtyłovho filozofického diela Láska a zodpovednosť.

Pôvodný názov: Przed sklepem jubilera: Medytacja o sakramencie małżeństwa

button_zachej

Táto Wojtyłova hra našla odozvu aj vo filmovom spracovaní:

Klenotníkov obchod – Film podľa divadelnej predlohy Karola Wojtyłu, neskoršie pápeža Jána Pavla II.

Dielo Klenotníkov obchod bolo prvýkrát publikované v roku 1960. Autorom bol Andrej Jawien, čo bol umelecký pseudonym Karola Wojtyłu, krakovského biskupa, neskoršieho pápeža Jána Pavla II. Dielo bolo preložené do 22 jazykov a celosvetovo bolo predaných viac ako 50 miliónov kópií.

Filmová adaptácia s hviezdnym obsadením predstavuje príbeh troch párov od začiatku druhej svetovej vojny až po dnešok. Tajomný klenotník nie je len priateľom, ktorý sprevádza tieto páry na ceste ich životmi, ale je priateľom a sprevádza všetkých tých, ktorí sa rozhodli deliť o svoj život a žiť jeden pre druhého. Klenotníkov obchod je film o slobode a zodpovednosti, o prchavosti a trvácnosti vzťahov, o láske a manželstve a o milosti Boha, v ktorú dúfajú všetci ľudia na zemi počas svojho života.

The Jeweler´s shop